vrijdag 10 juni 2011

LPG onder de bus

Omdat er een lange reis gemaakt ging worden waar een LPG installatie zich al bijna terug ging verdienen moest het er maar van komen. Bij deze ingreep moet ook de cilinderkop aangepast worden. Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen deze stap overslaan en LPG inbouwen zonder klepzittingen te laten vervangen en dan afwachten (met veel kleppen stellen) tot het fout gaat. Dit lijkt mij geen duurzame oplossing... Dus als eerst begonnen met het de-monteren van de cilinderkop om LPG klepzittingen in de kop te laten vrezen.


Een uurtje stevig doorsleutelen en "de kop is eraf". Wat ik me dan realiseer is dat ik vergeten ben de motor vooraf op zijn "0" of "OT punt te zetten voor het loshalen van de distributieketting. Is op zich niet een erg groot probleem, maar dit kost iets meer tijd en gerommel bij het afstellen van de ontsteking. Op de foto gebruik ik de hamer om ervoor te zorgen dat de ketting niet in het blok valt. Ik heb de kop de volgende dag naar een revisiebedrijf gebracht. 


Een aantal dagen erna kon ik de kop alweer ophalen. Het resultaat was schitterend om te zien. Nu zo snel mogelijk er weer op. 's Ochtends begonnen om hem hem de zelfde dag weer draaiend te hebben. Als eerst hebben we een klus aan het zorgvuldig verwijderen van de oude pakking. Dan de schroefgaten schoonspuiten met de compressor. Pakking er tussen en de kop kan erop. Alle M12 bouten met de momentsleutel aangedraaid op, eerst 70, daarna 100 Nm. De kleinere M10 bouten op 70Nm (dacht ik). Als ik de motor nu bij het de-monteren op zijn "0" markering had gezet, had ik nu minder werk gehad. Bij het tornen van de krukas draait de ontsteking niet mee en moet ik deze demonteren, eruit halen, verdraaien en weer in het blok steken. Nok-as tandwiel op zijn plaats met de ketting. Dan de kettinggeleiders en spanner op zijn plek. Als de markeringen op het blok, ontsteking en nok-as gelijk staan is het in orde. Nu de kleppen stellen. 

Natuurlijk zit er nog vanalles omheen wat ik nu niet noem maar wel los en vast moet, zoals uit- en inlaat struitstukken, temperatuur sensor, radiateur (om er beter bij te kunnen), enz. Als alles op zijn plek zit en de vloeistoffen er weer in zitten kunnen we starten. 2x rond en hij draait weer!! Feest! (eventjes...)

Tot dusver een succesverhaal. Na 300 Km hadden we een probleem. Er was veel koelvloeistof verdwenen en de temperatuur liep op! Hoe kan dit! na een klein onderzoek constateerde ik dat de koppakking was gaan lekken. En met wie ik ook sprak over mijn probleem. Niemand kon zich voorstellen wat er mis gegaan kon zijn. Alles maar weer uit elkaar...
"Helaas" niets raars kunnen constateren. maar wat me wel opviel is dat de oude koppakking rond de poorten waar de nieuwe Elring pakking door was, was verstevigd met een koperen gedeelte. Misschien de verkeerde pakking? Een betere pakking wordt niet gemaak kwam ik achter. Wat mijn theorie uiteindelijk was. Misschien werd de kop altijd al te warm en zorgde de oude sterkere pakking ervoor dat het niet voor problemen zorgde. Ik moet toch iets proberen... De kop bij een ander revisie bedrijf (BABO Den Haag) gebracht om uit te sluiten dat het aan het revisiebedrijf heeft gelegen. Ik kwam er achter dat zij daar veel kaas hadden gegeten van deze Mercedes blokken. En als verassing kwamen zij aanzetten met een "Astador" Pakking die op voorraad lag vanaf 1982. Volgens deze mannen was hij "onverwoestbaar". "Toen maakten ze nog goede pakkingen". Die moest ik hebben!!
Ook vonden deze mannen het belangrijk dat ze even naar het blok kwamen kijken in onze garage zodat hij deze kon controleren op krommingen en/of vuil. Met een schuurblok heeft hij het blok ter plekke voor mij schoon gemaakt. Ze hebben de kop nogmaals binnenstebuiten gekeerd en hij vertelde dat hij ook nog wel even langs de garage kwam als de kop erop lag om de bouten met zijn geijkte moment-sleutel na te trekken. SUPER SERVICE!! Ik ga nergens anders meer heen.

Hierna alles weer gemonteerd. en voor de zekerheid ook nog: radiateur, thermostaat, waterpomp en slangen vervangen. Nu met meer succes. Nu alweer zo'n 1500 Km gereden zonder problemen. Alleen was het allemaal begonnen om LPG onder de bus te bouwen. Nu hebben we enkel pas, het voordeel dat we nu geen loodvervanger bij de benzine hoeven doen, door de nieuwe klepzittingen.

Dan toch echt een LPG installatie.

Ik heb mij laten adviseren door een LPG inbouw station voor de spullen. die ik nodig had. en heb het hele pakket bij hem besteld:

2x 70 liter LPG tank incl. aansluitingen
6x klemband voor de LPG tanks
2x Vulslang voor LPG
1x vulopening
1x verdeelblok voor 2 tanks. 
1x Gasverdamper
1x rol hogedruk leiding
1x lagedruk gasleiding met stelventiel
1x LPG inspuitring.
1x bedienings unit
Bij elkaar was het ongeveer 1000 euro.

Ik heb als eerst de frames gelast om de tanks in te plaatsen. De klembanden werden geleverd zoals op de foto te zien is. Ik moest enkel 2 profielen eraan lassen voor de montage onder de auto. 

1 van de tanks pas werkelijk als gegoten achter de treeplank van de bus aan de rechterkant van de bus. Hier zit aan de andere kant de benzine tank dus de 2e tank zal aan de achterkant van de bus moeten. Er is aan 1 kant een dwars strip nodig om de tank goed op te kunnen hangen. aan de andere kant zit er al een nette strip aan de carrosserie

Vervolgens Kan het frame onder de bus. zoals je ziet past de tank op deze plek erg ver achter de treeplank en zie je deze nauwelijks. 

Dit is wel anders voor de achterste tank. Dit het qua hoogte van de grond maar net haalt bij de regels voor grondspeling van 25cm. Wel ga ik hier in de toekomst nog een extra frame omheem bouwen ter bescherming in ruw terrein. of sommige waardeloos hoge drempels bij mij in de buurt.

Het aanleggen van de leidingen is bij een bus als deze een fluitje van een cent. Er is veel ruimte. Wel moet je continu alle regels ernaast houden voor de veiligheid. We hebben ter bescherming bijvoorbeeld een hitteschild moeten maken omdat er een vulslang dicht langs de uitlaat moest. De leidingen moeten ook om de 40 cm gebeugeld zijn. Dan de bedrading die ook niet erg ingewikkeld is. Bij de bedienings-unit zat al een kabelboompje die naar de motorruimte gebracht kon worden. We hebben de verdamper in de motorruimte geplaatst, links naast het motorblok. zo kwamen de kabels van de bediening dus gelijk goed uit. Hierop moet natuurlijk de gasleidingen op aangesloten worden, maar deze moet ook aangesloten worden op het koelwater voor de voorverwarming van het gas en ter voorkoming van ijs door het uitzetten van het gas. hiervoor maken wij een aftakking van de slangen die vaar de kachel radiateur gaan.
De LPG inspuitring is met een beetje kit en de schoefjes snel gemonteerd. 

Na al dit gesleutel naar een LPG station. Een paar liter LPG erin en met wat zeepsop getest op lekken. Na 1 lekje te hebben verholpen door een wartel aan te draaien hebben wij er 40 liter in gestopt. Bij het omschakelen is het nog een beetje onwerkelijk dat we zonder iets te merken, op LPG rijden. Alles werkt. Op naar de RDW. Zij vonden het prima allemaal.